Quixote is Jos Smeets. Dit zijn mijn veelzijdige bezigheden:

  • Zanger (bas-bariton): ik ben een professioneel geschoolde klassieke zanger.
  • Pianolessen: ik geef lessen aan zowel kinderen als volwassenen, beginners en gevorderden.
  • Bouw en onderhoud van websites.
  • Bladmuziek zetten (layout).
  • Bouw van databases, bijvoorbeeld voor gebruik bij websites.
  • Informatie over componisten en hun muziek beschikbaar via het Internet, hetzij via mijn Classical Composers Database (Musicalics.com), danwel via andere weg.
  • Programmaboekjes, begeleidende teksten bij CD of DVD ontwerpen en/of drukklaar maken.
  • Zetklaar maken van uitgaven over muziek of anderszins: verzorgen van layout en proeflezen.
Voorbeeld muziek-tekst-integratie
Voorbeeld van de integratie
van muziekschrift en tekst
(klik voor een vergroting).

Hoofdactiviteit van Quixote is de exploitatie van de Classical Composers Database: Musicalics, een grote on-line database met informatie over klassieke componisten. Als hobby begonnen in 1995, maar in de loop der tijden uitgegroeid tot een serieuze werkzaamheid.

Ik ben gespecialiseerd in elektronische muziekuitgaven, maar kan helpen bij allerhande andere uitgaven, ook als die niet met muziek te maken hebben. Geen standaardoplossingen, maar maatwerk, zodat er een product geleverd wordt waarmee u zich kunt identificeren. In het bedrijfsleven, maar ook privé, heeft Quixote al zo'n 20 jaar ervaring met veel facetten van het (elektronisch) uitgeven en het Internet. Ik ken de mogelijkheden, de onmogelijkheden en de valkuilen.

Mijn specialiteit is muziek. Behalve dat ik een kenner en groot liefhebber ben van (vooral klassieke) muziek, ben ik ook een actief beoefenaar: pianist, zanger, arrangeur en componist. Daarnaast heb ik ook ervaring met het professioneel zetten van bladmuziek. Ook aanverwante producten, zoals programmaboekjes, behoren tot de mogelijkheden. Voorbeelden hiervan zijn op aanvraag verkrijgbaar.

De lange ervaring die ik heb opgedaan in de uitgeverijwereld staat er borg voor dat een met zorg gemaakt product wordt geleverd. Zo heb ik in het bedrijfsleven veel ervaring opgedaan met tekstopmaak, proeflezen (ook Engelstalig), elektronische opslag en workflow, standaardisering en contacten met auteurs.

Een andere specialiteit van mij is de sterrenkunde, en meer algemeen: wetenschap. Als afgestudeerd sterrenkundige kan ik ook op niveau meedenken en -werken met projecten die de astronomie of andere wetenschappen als onderwerp hebben.

De gereedschappen die ik gebruik, zijn bij voorkeur zgn. Open Source-programma's, zoals Drupal, Linux, Apache, MySQL, Perl, PHP, Gimp en OpenOffice. Dit is allemaal beproefde, veelgebruikte software van hoge kwaliteit, en met een brede ondersteuning door een grote gemeenschap. Omdat voor deze programma's over het algemeen geen licentiekosten hoeven worden betaald, kan ik concurrerend prijzen rekenen.

De naam Quixote

Don Quixote door Picasso
Don Quixote en Sancho Panza
(door Pablo Picasso)

De naam Quixote is natuurlijk afgeleid van "Don Quixote" (zie deze site voor een verklaring over de spelling), de beroemde romanfiguur van de Spaanse schrijver Miguel Cervantes. In 1605, zo'n 400 jaar geleden dus, verscheen deze bestseller, waarvan men zegt dat het, na de Bijbel, het meestverkochte boek ter wereld is. Don Quixote is vooral bekend om zijn gevecht tegen windmolens, die hij voor
dreigende, met de armen zwaaiende reuzen hield. Wie het boek leest, zal ontdekken dat het ook een man van idealen was, die streed voor waar hij van overtuigd was, soms tegen beter weten in. In zijn strijd werd hij trouw vergezeld van en gesteund door zijn oude paard, Rosinante, en zijn boerenslimme en nuchtere knecht Sancho Panza op zijn ezel.