Zanger — bariton

Als zanger heb ik een ruime ervaring, met name in semiprofessionele koren en kleine ensembles, en daarnaast zing ik ook solo (bas-bariton). Het filmpje hieronder laat gedeeltes zien uit het programma "Don Quichot verliefd", dat op 14 juni 2019 in première ging in de Dorpskerk van Wilp. Het programma is ook te boeken.

CV

Jos Smeets

Jos Smeets maakt al sinds zijn vroege jeugd muziek, eerst vooral op de piano. Serieuze belangstelling voor zingen kreeg hij tijdens zijn studie sterrenkunde in Utrecht. Hij begon met zingen bij het Utrechts Studenten Koor en Orkest, maar zong al snel ook in diverse andere koren, ensembles en projecten, van klassiek tot close harmony. In die tijd heeft hij ook jarenlang zangles gehad. Eerst bij Evert Jan Nagtegaal, later bij Helmke Remmers. Na zijn studie deed hij het staatsexamen conservatorium voor muziektheorie. Jos Smeets heeft lang als bas-bariton gezongen in het semiprofessionele Vocaal Ensemble Exicon uit Enschede, een klein ensemble dat veel eigen muzikale inbreng vraagt, omdat het zonder dirigent zingt. Hij zong daar regelmatig solo's. Ook kreeg hij vaak coaching op het gebied van ensemblezang, interpretatie en het zingen zonder dirigent, waaronder ook enkele masterclasses bij The King's Singers. Hij had les bij Esther Linssen, en volgde coaching bij Reinild Mees. Nu heeft hij les bij Johannette Zomer. Hij volgde ook masterclasses met Maarten Koningsbergen en Marien van Nieukerken.

In de Lebuinuskerk in Deventer zingt Jos Smeets regelmatig in diensten als voorzanger. In 2017 zong hij zijn eerste soloprogramma, met liederen van de Argentijnse componist Carlos Guastavino, en van George Gershwin en Irving Berlin. In 2019 volgde een soloprogramma met Franse liederen, van o.a. Ravel, Ibert, Fauré, Duparc en Satie, met de titel "Don Quichot verliefd". Samen met pianist Yaroslav Kolpakov en verteller Nils van Beek wordt het verhaal van de liefde van Don Quichot voor zijn Dulcinea gezongen en verteld. Verder arrangeert en componeert Jos Smeets ook, met name — maar niet alleen — voor zangers.

Een overzicht van mijn repertoire is hier te vinden.

Pianoles

Ik geef pianolessen aan beginners en gevorderden, kinderen, maar ook volwassenen. Het uitgangspunt is de klassieke pianotechniek en -muziek, maar ook andere stijlen kunnen aan bod komen. De eerste kennismakingsles is altijd gratis en vrijblijvend. Lestijden in overleg. Standaard is een wekelijks een les van een half uur voor kinderen. Voor heel jonge kinderen kan soms 20 minuten genoeg zijn, en voor gevorderden is langer maar minder frequent meestal wenselijk. Neem contact op voor meer informatie.

Bladmuziek

Voor het professioneel vormgeven van allerlei soorten bladmuziek bent u bij mij aan het goede adres. Ook kan ik arrangementen maken. Een groot project waaraan ik, in opdracht van uitgeverij Querido, in 2008 gewerkt heb, is het opnieuw zetten en vormgeven van 50 kinderliedjes op tekst van Annie M.G. Schmidt. Meer over dit boek hier: Zing mee met Annie M.G.. Een ander voorbeeld is de bladmuziek die ik gemaakt heb voor de Nederlandse versie van Benjamin Britten's Saint Nicholas die uitgevoerd is door muziektheater Hollands Diep. Voor hun heb ik ook een door Leonard van Goudoever gemaakt arrangement van Moessorgsky's volledige Boris Godoenov. Als u zelfgeschreven composities of arrangementen mooi wil laten vormgeven, maar u heeft daar zelf de kennis of tijd niet voor, dan help ik u daar graag bij. Verder kan ik ook helpen bij vormgeven van publicaties waar op de een of andere manier muziekschrift in voorkomt. Denk bijvoorbeeld aan cursusmateriaal of (trouw)liturgieën. Heeft u nog andere wensen op het gebied van maken van bladmuziek? Neem dan gerust contact op. De kans is groot dat ik u kan verder helpen.