Concert op 14 juni 2019 in de Dorpskerk van Wilp.

liederen van o.a. Ravel, Ibert, Fauré, en fragmenten uit het boek

Don Quichot was hevig verliefd op Dulcinea. Na het lezen van veel te veel ridderromans besloot hij zelf een dappere dolende ridder te worden. De hele wereld bekeek hij nu door ridderogen. Zo werd ook de lokale boerendochter zijn aanbeden kasteelvrouw. Uit liefde, om haar te behagen, trok hij edelmoedig de wereld door.

Het beroemde boek De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha uit 1605, geschreven door Miguel de Cervantes, wordt wel als de eerste moderne roman beschouwd — een parodie op de oude ridderroman. De dwaze dolende ridder Don Quichot leeft helemaal vanuit zijn verbeelding, en het is dan ook geen wonder dat veel kunstenaars door de eeuwen heen zich hebben laten inspireren door het verhaal.

Maurice Ravel en Jacques Ibert schreven liederen met Don Quichot als onderwerp. Die vormen het uitgangspunt voor deze voorstelling over de verliefde Don Quichot. Er worden fragmenten uit het boek gelezen, en er klinken amoureuze liederen van andere Franse componisten: Fauré, Roussel, Duparc, Bizet, d´Indy, Hahn en Satie. Want gedraagt niet iedere verliefde zich een beetje als Don Quichot?

Bariton Jos Smeets is een fan van Don Quichot. Hij is ook liefhebber van Franse liederen: „mélodies”, die zo'n karakteristieke lyriek hebben. Hij werkt in dit programma samen met pianist Yaroslav Kolpakov en verteller Nils van Beek.

Don Quichot verliefd
Jos Smeets, bariton